לא על הגמביט לבדו .. שימושים בשח לעבודה השלכתית
טיפול השלכתי, הוא טיפול המבוסס על שימוש באמצעי חיצוני כמו משחק או יצירת אומנות ליצור עוד הדהוד של המטופל . בגידול נערים, הורים הרבה פעמים מתקשים לדובב את ילדיהם , שימוש בכלים השלכתיים יכול לסייע להורה לפנות לילד בדרך שלא תגרום לחוש מאוים או שתיצור התנגדות אצל הנער או הילד ויכול לסייע שיש קשיים בתקשורת .
עבודת המטפל הנעזר בכלים השלכתיים לא פעם מאלצת אותנו ללמוד ולהכיר את הטרנדים החמים אצל הילדים , אם זה קומיקס של מארוול , או סרט של דיסני שרק יצא , אם זה מגמות בטיקטוק או היכרות עם כוכבי הילדים העכשוויים .
עם זאת לעיתים ,עולה קרנם של משחקים ישנים אלה שאנו משתמשים בהם שנים , והנה לוח השחמט עושה בתקופה האחרונה את דרכו מהביוייעדם המשפחתי, היישר לידיהם של אלפי ילדים ונערים שרואים את המשחק בעיניים חדשות . השילוב של הסגרים הבלתי נגמרים ותוכנית טלוויזיה מצליחה יצרו שינוי ראוי ועניין חדש בשח.
חוגי שח נפתחים ברחבי הארץ לילדים ונערים . הדבר משמח כי אכן מדובר במשחק המפעיל את המוח והדמיון וכן שהוא מרחיק את הנערים מהמסכים ,בתקופה זו, אך בנוסף ניתן להשתמש במטרות נוספות כגון עבודה עם הילד על עולמו הפנימי בצורה פשוטה ומקלה .
להלן חמש דברים שאנחנו ההורים יכולים ליצור עם לוח השח/
1. שיחות על הקשיים – הכלים על לוח השח מוגבלים , אין להם כוחות אינסופיים ויש להם דברים שהם אינם יכולים לעשות . לנו אולי זה נשמע ברור אך בעולם הדימויים של הנערים בהם גיבורי על ונסיכות קסומות עם כוחות בלתי נגמרים שולטים. ההבנה הזאת לא תמיד ברורה .
בשח לדוגמא , חייל יכול ללכת צעד אחד בלבד או שניים אם מדובר בצעד הראשון – ניתן להשתמש בכלי זה לדבר על המגבלות שלנו -גם אלה הנכפים עלינו כפי שהיה לנו בתקופת קורונה, גם אלה הפנימיים – תחושת חוסר המסוגלות וחוסר האונים. עם זאת כל כלי על לוח השח יכול לייצר הבדל ולהביא את הניצחון . כך ניתן לדבר עם הילד על כך שהקושי הוא חלק מתהליך שבסופו הוא יוכל לצאת מנצח. למתקשים בדיבור ניתן להשתמש בלוח השח במקום שפה – ולנסות לייצר באמצעות המשחק תקשורת חלופית .
2. שיחות על ניצחון והפסד – אחד הטעויות הנפוצות של הורים היא להפסיד בכוונה . חשוב לנערים להבין כי ה הפסד הוא חלק מהחיים הוא לדעת לקבל את ההפסדים והכישלונות, תקופת הקורונה מזמנת לנו המון אכזבות וחוסר הצלחות .היכולת לחיות עם תסכול תסייע להם להיות מבוגרים שלמים ובטוחים יותר בעצמם . חשוב לתווך ולדבר על ההפסד אך במקביל לאפשר אותו ולתת לו מקום . במידה ואתם מפסידים תנו דוגמא על איך מפסידים בכבוד ואל תתנצחו.
3.כניסה לעולמם הפנימי של הילדים – אחת החוויות של הורים במיוחד לנערים צעירים הוא שילדיהם לא משתפים אותם במה שקורה להם בחיים האישיים , כלי השח יכולים לשמש כמטאפוריים לסביבתו הטבעית של הילד, ניתן לשאול אותו בעדינות ולא בחודרנות אם היה כלי איזה היה בוחר ולמה ואיזה כלים היה בוחר לחבריו . נערים צריכים ורוצים לשתף, לפעמים פשוט צריך למצוא את הדרך הנכונה להגיע אליהם . קושי שבא לידי ביטוי גם עם נערים עם צרכים מיוחדים , אך לא רק.
4.שיחות על זוגיות – כפי שכבר צוין מערכות הכלים בשח נושאות תפקידים ומשמעויות, על לוח השח יש גם מקום לכלי אחד של אישה , אמנם לא מדגם מייצג בראייה של 2021 אך בהחלט ניתן לראות אלמנט של פמיניזם, שכן המלכה היא הכלי החזק ביותר בלוח . בימינו שלנוער אין מעש ואנו שומעים חדשות לבקרים על מעשים מגונים ועל יחסים מיניים לא תקינים של בני נוער כאן ניתנת
5. הזדמנות לדבר איתם על כבוד הדדי – המלכה שומרת על המלך ויש ביניהם יחסי הדדיות . יש להם חשיבות אחד עבור השני , כך ניתן להסביר את חשיבות השוויוניות ביחסים ולדבר על יחסים של ניצול ומרות . מומלץ לדבר על כך בעדינות ומתינות ולזכור שאנחנו כהורים משמשים כתובת לילדים שלנו והם רואים בנו דוגמא אישית.
6.שיחות על אמונה בעצמך – הקורונה מביאה איתה הרבה קשיים ומורכבויות אך גם הזדמנות על הסתכלות פנימית עמוקה. לרוב אנו חשים שהסתכלות כזאת היא שייכת לעולם המבוגרים אך נערים עסוקים בעולמם הפנימי לא פחות . משחק השח הוא תהליכי וכמו החיים הצלחה בו מצריכה השקעה ומסירות . מסירות בשח תניב תוצאות וכך גם בחיים . הליך הלמידה הזה הוא חיוני וחשוב להתפתחותם של נערים . הדבר חשוב לרוב שמדובר בצעירים עם מוגבלות שכן האמונה העצמית יורדת, אך במקביל גם הצורך שלהם מאיתנו ההורים בתמיכה.
במאמר זה סקרנו אפשרויות לייצר עבודה משמעותית עם הילדים שלנו באמצעות עבודה השלכתית, אין מטרת מאמר זה לטעון כי להורים אפשרות להחליף את הטיפול המשלים הנעשה על ידי מטפל או עבודה בקבוצות אך בהחלט אנו ההורים יכולים למצוא דרכים נוספות לייצר אפיקי תקשורת עם ילדינו .