דיור

למה אנחנו כאן בשבילכם?

אז הגיע הרגע הזה שבו מחליטים שהגיע הזמן לעזוב את ה"קן". זו יכולה להיות יוזמה של האדם עם מוגבלות, יוזמה של בני משפחתו, המלצה של אדם מקצועי

וכן הלאה.מה שכן, בכל פעם עולים סביב הצעד הזה הרבה תחושות, תהיות, חששות, תקוות, הן מצדו של אדם עם מוגבלות, הן מצד ההורים והן מצד המערכת. זהו מצב הגיוני בהתחשב בכך שהמקום אליו האדם עובר, אמור מעתה להיות הבית שלו – המקום שבו הוא מרגיש מוגן, עטוף, נינוח ושייך.

ביציאה לדיור יש משהו חיובי ונכון בשביל האדם עם מוגבלות, כיוון וזה מספק מרחב לפיתוח העצמאות, יצירת קשרים חברתיים ומאפשר הפרדות טבעית ובריאה מהסביבה המשפחתית.

במקביל, הוא מאפשר להורים רבים הקלה מהתמודדות יומיומית, שיכולה להיות מאתגרת וכן קיומו של תהליך טבעי, בדומה למתרחש באופן נורמטיבי כשאדם מגיע לגיל בוגר.

הרבה משפחות ניצבות לבד עם שאלות רבות לגבי אפשרויות הדיור הקיימות, התאמה של האדם עם מוגבלות לתנאי הדיור (בעיקר לדיירים הנוספים) ומהי האפשרות הנכונה בהתייחס ליכולת, לרצון ולמציאות בשטח.

ב"מרכז דקל" פיתחנו מערך מקצועי הנותן מענה תהליכי, דרך מסלולים בהם אנו נפגשים עם האדם ומשפחתו לאורך הדרך, החל מהשלבים הראשונים של עצם החשיבה על יציאה לדיור ועד החיים בפועל. אתם תחליטו באיזה שלב אתם רוצים את הליווי וההדרכה שלנו ואנחנו נשמח להיות שם היכן שתצטרכו.

איך אנחנו כאן בשבילכם?

  1. הכנה למעבר דרך תוכניות קידום לקראת היציאה מהבית – כיום קיימים מספר אפשרויות דיור החל מבית לחיים/הוסטל, דירות בקהילה, דיור נתמך ועוד. לכל אדם עם מוגבלות נבדקת התאמתו למסגרת מסוימת, ביחס לעמידה בקריטריונים שונים. ניתן לבנות תוכנית קידום, שמטרתה הכשרה בכל תחומי החיים הרלוונטיים לעתידו של אדם עם מוגבלות בדיור (בישול, התלבשות, מקלחת, ניהול זמן חופשי ופנאי, הפחתת בעיות התנהגות ועוד) ושיסייעו לו להשתלב באופן מיטבי בסביבתו החדשה. תוכנית הקידום מציגה מצב דינמי שבו אנו מביאים לשיפור יכולותיו של האדם טרם המעבר ובכך פתח לאפשרויות דיור חדשות, באיכות חיים טובה.
  2. ייעוץ בבחירת דיור בהתאם לכל אדם – פעמים רבות האדם עם מוגבלות ובני משפחתו אינם יודעים את אפשרויות הדיור הקיימות, ו/או זקוקים להכוונה ומיקוד מה יכול להתאים בשבילם. עולות שאלות והתלבטויות רבות לגבי "מה הבית הכי נכון?". לכל אחד ישנו הרצון לבית הכי טוב, מכבד ונעים שאפשר. בתהליך ההחלטה יש לקחת בחשבון את היכולות של כל אדם להשתלב במקום המועדף. לעיתים ישנה תפיסה שגויה ונלקחים בחשבון רק הקשיים של האדם, או להפך ישנה אי קבלה של המוגבלות. פעמים רבות נוצר פער בין הציפיות, היכולות והאפשרויות הקיימות בשטח, אשר מקשה על הבחירה ותהליך הכניסה לדיור הנכון. ב"מרכז דקל" אנו מלווים אתכם בתהליך החל מפרישת האפשרויות הקיימות ועד מציאת הדיור האופטימלי.
  3. תמיכה התחלתית ו/או שוטפת בהשתלבות בדיור – קיבלתם החלטה על מערך דיור והנה מגיע "הדבר האמיתי". תהליך קליטה הוא תהליך מורכב ודורש שיתוף פעולה בין המסגרת הקולטת לאדם ומשפחתו. בצד ההכוונה והתמיכה באדם, אנו מספקים ייעוץ וליווי במסגרת הדיור, שיסייעו בשילוב איכותי ומכבד. להרחבה בנוגע לייעוץ למערכי דיור, ניתן לקרוא בקישור הבא:
  4. מתאם שילוב במסגרת הדיור – בכל מסגרת דיור קיים צוות אשר אחראי על ביצוע הפעילות השוטפת ודאגה לצרכי הדיירים. עם זאת, ברוב המקרים, ישנו מספר מצומצם של מדריכים בכל משמרת, אשר אחראים למספר גדול של דיירים והיכולת לספק יחס אישי לאורך זמן היא מוגבלת. ב"מרכז דקל" אנו מציעים ליווי של איש צוות, אשר נפגש עם האדם עם מוגבלות לליווי ותיווך אישי באופן שוטף במסגרת הדיור. המפגשים האישיים מקדמים את שילובו המיטבי של האדם במסגרת הדיור בהתאם לצרכיו, למאפייניו, ליכולותיו ולקשייו ומאפשרים לאדם להמשיך לפתח תחומי עניין בתוך ומחוץ למסגרת. דוגמאות לפעילות מתאם השילוב במסגרות דיור: לימוד התארגנות עצמאית עם הקימה בבוקר, הגברת ההיענות ושיתוף פעולה עם הצוות ושאר הדיירים, תכנון וניהול לו"ז יומי, העשרה בתחום ידע שמעניין את האדם, יציאה למקום בילוי מחוץ לדיור (לעיתים בשיתוף עם דיירים נוספים) ועוד.

ומה עוד חשוב בתהליך הזה?

כל אחד מהשלבים של יציאה לדיור, מעלה התמודדות רגשית הן של האדם עם מוגבלות והן של בני משפחתו. החשיבה על שינוי, הכנה ליציאה מהבית, המעבר עצמו וההסתגלות לדינמיקה משפחתית ומרחבית חדשה, דורשים תמיכה נפשית ורגשית. כאמור זהו מצב הגיוני וטבעי לאור הצעד המשמעותי של בחירת בית חדש, לאדם אהוב.

תפקידם של אנשי המקצוע במרכז, המלווים את האדם עם מוגבלות ובני משפחתו, לעזור לעבור תהליכים אלו ולהגיע לרווחה נפשית, דרך שיח משותף המאפשר פורקן, הכוונה, מיקוד, שיקוף ועיבוד של תכנים מהיומיום ומתן כלים הניתנים ליישום, הנוגעים לתהליך בכל שלב ושלב.

מי הצוות המלווה?

בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:

  • בניית תוכנית קידום בשיתוף האדם עם מוגבלות, סביבתו הקרובה ומערך הדיור
  • הדרכה וליווי של הצוות המקצועי תוך ניהול תפקודו השוטף
  • ייעוץ, הדרכה וליווי של הסביבה הקרובה (כגון: ההורים, המערך הקולט)

המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בתוכניות קידום תעסוקתי

במידה ונבנית תוכנית קידום אישית, מתאם שילוב נפגש עם האדם עם מוגבלות, בהתאם למספר השעות שנקבעות יחד מראש, באופן שוטף ואחראי על ביצוע התוכנית והתקדמות ביעדים, דרך ליווי ותיווך אישי.

מתאמי השילוב הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.

איפה זה קורה?

התוכנית מתקיימת בכל הארץ