השכלה גבוהה

מדוע חשוב שאנשים עם מוגבלות יפנו להשכלה גבוהה?

השכלה גבוהה נחשבת לאחת הדרכים לפתח קריירה. היא מספקת יתרון בשוק העבודה ומאפשרת פתח להשתלבות בתעסוקה. כמו כן, למידה יכולה להיות מעשירה ומהנה ואנשים עם מוגבלות זכאים להמשיך ולהתפתח גם בחייהם הבוגרים. השכלה גבוהה מאפשרת מקום להרחבת אופקים בנושא שמעניין את האדם, או הזדמנות להיחשף לתחומים חדשים.

הכניסה וההשתלבות במוסד אקדמי מביאה איתה יוקרה ותחושת מסוגלות. מעבר לכך, ההווי הסטודנטיאלי, הכולל, חיי חברה ועצמאות, הם צורך בסיסי ומהווים ערך מוסף חשוב התורם למעבר לחיים בוגרים מלאים ומאושרים. השכלה גבוהה יכולה גם לשמש מסגרת יציבה והמשכית לאלו שעדיין לא החליטו מה הם רוצים לעשות "כשהם יהיו גדולים" וזה במקום לשבת בחוסר מעש בבית.

למה שילוב של אנשים עם מוגבלות במוסד אקדמי מהווה אתגר?

הכניסה למוסד אקדמי היא לעיתים הפעם הראשונה בחייהם של אנשים עם מוגבלות, שבה הם יוצאים מהקן המשפחתי, העוטף והמגונן, לחיים עצמאיים.

ישנה שונות רבה במוכנות האקדמית בין סטודנטים עם מוגבלות ובמידת הסתגלותם לסביבה החדשה ולדרישותיה. גם אם הלקות זהה, התפקוד הקוגניטיבי, החברתי וכישורי חיי היומיום יכולים להיות שונים מאדם לאדם וכך גם הרקע האישי והמשפחתי והכלים להתמודדות הם שונים.

שונות זו מצריכה "לתפור"  לכל סטודנט חליפה ייחודית ואישית בתחום הלימודי, אך גם מעבר לתחום האקדמי, בתחום החברתי ובכישורי החיים, שיכולים לכלול ניהול אוטונומי של חייהם, למשל: שילוב חברתי בהווי הסטודנטיאלי, עיבוד סיטואציות חברתיות, תקשורת מול מרצים ויחסי סמכות, תיאום מול שירותים בקהילה, שימוש בתחבורה ציבורית, מגורים מחוץ לבית ועוד.

הליווי וההכוונה מתחילים עוד בתהליכי בחירת התחום, קבלה והרשמה, בייעוץ לקביעת מערכת, בשלבי הלמידה הראשוניים הדורשים התמצאות ומגע עם מגוון בעלי תפקידים הוראתיים ומנהליים ובהסתגלות האקדמית והחברתית בהמשך.

בצד ההכוונה והתמיכה בסטודנט, חשוב שהסגל האקדמי והסטודנטים העמיתים יקבלו הדרכה הולמת. תהליך קידום המתקיים עם האדם עם מוגבלות בלבד, לא יוכל להביא להצלחת השילוב האקדמי. כדי ליצור שינוי משמעותי ורחב, יש צורך בשיתוף פעולה עם סביבתו. ליווי מכוון ותומך לסגל האקדמי, יספק מענה לשאלותיהם, הכרה של מאפייני המוגבלות ואת הכלים למימושו של שילוב אפקטיבי, ממשי ומכבד. להרחבה בנוגע לייעוץ למוסדות להשכלה גבוהה ניתן לקרוא בקישור הבא

איך אנחנו במרכז דקל יכולים לעזור בתהליך?

"במרכז דקל" אנו בונים לכל אדם עם מוגבלות, תוכנית מותאמת אישית בהתבסס על אופיו האישי, העדפותיו וכישוריו.

מטרת התוכנית היא להביא להשתלבות מוצלחת הן מבחינה אקדמית והן מבחינה חברתית. האקדמיה היא מקום להיחשף למעגל חברתי רחב, משני המינים, ולרכוש חברים לחיים. מעבר להצלחה האקדמית ההשתלבות החברתית עומדת בראש מעיינם של סטודנטים עם מוגבלות. התחום האקדמי הנבחר, עוזר להפגיש את האדם עם מוגבלות עם אנשים נוספים בעלי תחומי עניין דומים, אך כידוע לא די בזאת. התמיכה והליווי של התוכנית, מאפשרים ליצור את החיבורים הראשוניים ולסייע בשימור הקשר, תוך פיתוח הווי חברתי תואם גיל וקשרים משמעותיים.

בנוסף, מטרת התוכנית היא שיפור ההישגים האקדמיים. התוכנית כוללת הכרות עם העולם האקדמי, ייעוץ בתהליך בחירת תחום הלימודים ובניית תוכנית לימודים, שיעורי עזר במקצועות הלימוד והקניית אסטרטגיות למידה. המרכז מתמחה בהתאמת תכנים והנגשתם לאנשים עם מוגבלות.

הליווי מקדם את הרווחה הנפשית של הסטודנט דרך ליווי ותמיכה בהתמודדות עם מצבים רגשיים (כמו: חרדת בחינות, עמידה מול קהל וכו) , בחירה מושכלת של תחום המתאים לרצונותיו ויכולותיו של האדם, הכרות עם זכויות סטודנטים ושיח משותף המאפשר פורקן, שיקוף ועיבוד של תכנים מהיומיום, הנוגעים להתמודדות ולזהות כסטודנט עם מוגבלות.

כמו כן, מתקיימת הדרכה לסגל האקדמי בנוגע לסביבה מותאמת ומקדמת. להרחבה בנוגע לייעוץ למוסדות להשכלה גבוהה ניתן לקרוא על כך בקישור הבא

מי הצוות?

בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:

  • בניית תוכנית קידום בשיתוף האדם עם מוגבלות, סביבתו הקרובה והמוסד האקדמי
  • הדרכה וליווי של מתאם השילוב תוך ניהול תפקודו השוטף

המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בתוכניות קידום תעסוקתי

מתאם שילוב נפגש עם האדם עם מוגבלות, באופן שוטף ואחראי על ביצוע התוכנית והתקדמות ביעדים, דרך ליווי ותיווך אישי.

מתאמי השילוב הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.

איפה זה קורה?

בכל הארץ