סנגור עצמי

האם סנגור עצמי בא באופן טבעי לאנשים עם מוגבלות?

כמה פעמים אתם כהורים חשבתם על איך ילדכם יסתדרו בהמשך חייהם כשלא תהיו פה ללוות אותם? כיצד ידאגו לטפל בעניינים שלהם ולפעול למען הזכויות שלהם והאם בכלל יוכלו לעשות זאת? גם כיום כשאתם נמצאים שם בשבילם זה יכול להיות ליווי מתמשך ומתיש. כהורים לאנשים עם מוגבלות שכל חייהם רצים בין טיפולים, מסגרות, אנשי מקצוע ועוד, אתם הרבה פעמים מרגישים שהדבר הזה לא נגמר- גם לא כשהילד מתבגר. הצורך כהורה להמשיך לדאוג לילד שכבר אינו ילד ולהיות מעורב בקבלת ההחלטות הנוגעות לחייו שלו מעורר תסכול ועצב.

ומהצד השני…החוויה שלי כאדם עם מוגבלות, אדם שהוא כבר בוגר- עד כמה הדבר הזה מבלבל ולא פשוט. הדיסוננס בין הרצון לעצמאות לבין חוסר הידע כיצד להגיע לשם. התסכול שמגיע מניסיונות כושלים בעקבות קושי בבחירה, בלהגיע למקומות, בלהבין מה אני אמור לעשות ומה רוצים ממני ועוד ועוד. הניכור ממפגשים עם סביבה שפעמים רבות מלאה בדעות קדומות ופוסלת אותי מראש, בגלל המוגבלות ולא בגלל היכולות שלי בפועל. כל אלו מרחיקים מהרצון ומקשים על לקיחת אחריות אמיתית על החיים שלי!

היכולת לסנגור עצמי אינה מולדת ולא מגיעה באופן טבעי. גם אנשים ללא מוגבלות מתקשים הרבה פעמים להתמודד מול המערכת (בייחוד כשזה נוגע לביורוקרטיה), לדעת מהם זכויותיהם וכיצד ניתן לקבל אותם ואפילו לצאת בהצהרת כוונות ולעמוד על שלי. כשנוספים לכך הקשיים המאפיינים כל מוגבלות ותפיסות שגויות שלנו כסביבה, זה הופך את הסיפור למורכב אף יותר. לכן, רק בתהליך תומך ומכוון אפשר ללמד כיצד להיות מעורב ומשפיע בהחלטות הנוגעות לחיים, לפתח עצמאות ולרכוש כלים שיאפשרו לתמונה הזו להשתנות.

מהו סנגור עצמי?

קידום היכולת לסנגור עצמי של אדם עם מוגבלות היא הדרך בה הוא לומד לדבר על הרצונות שלו, דואג לצרכיו ומייצג את האינטרסים האישיים שלו, על מנת לקבל את מה שמגיע לו וכך לקדם את איכות חייו. יכולת זו היא מהותית כיוון וכאשר אני אחראי לשיפור איכות החיים שלי ומימוש הזכויות שלי, אני אדם עצמאי יותר ופחות תלותי באחר. באופן טבעי אדם שמקדם את יכולת הסנגור שלו מקדם גם את תחושת הביטחון העצמי, תחושת השליטה על חייו ויכולת הביטוי.

מעבר לכך, הסביבה נהיית מודעת לרצונות ולצרכים הממשיים של אנשים עם מוגבלות וכך יכולה לספק ולהתאים את עצמה ואת שירותיה באופן נכון יותר.

איך מפתחים יכולת לסנגור עצמי?

תוכנית קידום מעין זו מאפשרת למי שמשתתף בה, הכשרה וכלים הדרושים לו על מנת לפתח יכולת לסנגור עצמי בהחלטות הנוגעות לחיי היומיום.

הקידום יכול להיעשות דרך ליווי פרטני, או בסדנאות קבוצתיות, או שילובם. איש מקצוע מקנה את בנק הידע הנדרש ומסייע לבצע את הדברים באופן מעשי. אנו יודעים כי מתן ידע תיאורטי בלבד, לרוב אינו מספיק ויש צורך בתרגול שוטף והתנסות ממשית, על מנת שתתבצע הפנמה של המיומנויות הנדרשות.

במסגרת התוכנית ניתנת הסברה והתנסות במצבי היומיום בנושאים מגוונים, כגון: קידום מיומנויות שפתיות תקשורתיות לשיפור יכולת ביטוי, סטיגמה, מיצוי זכויות והכרות עם חוקים, אסטרטגיות תכנון וארגון, בירוקרטיה ומילוי טפסים (כולל במדיה טכנולוגית), מוקד שליטה פנימי וחיצוני, הכרות עם ארגונים (כולל הכרות עם מבנה והתנהלות באתרי אינטרנט כגון ביטוח לאומי, אגף הרווחה) ועוד.

מעבר לאלו, תפקידו של איש המקצוע, המלווה את האדם עם מוגבלות, הוא לעזור לו ולסביבתו לעבור תהליכים של שינוי תפיסות ועמדות, בכל הנוגע לאדם עם מוגבלות. לעודד קבלה עצמית ופיתוח אמונה ביכולת ובחשיבות בלקיחת שליטה ואחריות על חייו. איש המקצוע שמלווה את התהליך מאפשר את המקום והמרחב להתפתחות אישית זו, את ההתנסות והלמידה ממנה. זאת דרך הכוונה, עיבוד ושיקוף, הצגת זוויות התבוננות שלי ושל האחר, שיח, הסקת מסקנות ועוד.

תמיכה רגשית מעין זו היא משמעותית לתהליך ההפנמה והקבלה של עצמי והמוגבלות והיא ערך מוסף של כל תהליך הליווי לקידום יכולת לסנגור עצמי.

 מי הצוות המלווה?

בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:

  • בניית תוכנית קידום לסנגור עצמי בשיתוף האדם עם מוגבלות וסביבתו הקרובה
  • הדרכה וליווי של איש צוות בשטח תוך ניהול תפקודו השוטף

המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בתוכניות קידום.

אנשי הצוות בשטח הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.

איפה זה קורה?

התוכנית מתקיימת בכל הארץ