שילוב במסגרות חינוך

למה שילוב?

התפיסה העומדת בבסיס רעיון השילוב היא, כי ילד עם מוגבלות הוא שווה זכויות לילד עם התפתחות תקינה ועל כן זכותו הבסיסית היא ללמוד יחד עם בני גילו, בתוך מערכת חינוך אחת.

ילדים מבלים חלק ניכר משעות היום במסגרות החינוך. זהו פרק משמעותי בחייהם ויש לו השפעה מעבר לפרק הזמן בו הם מבלים שם פיזית. מלבד השכלה, ילדים רוכשים במסגרות אלו כלים שמשרתים אותם בהמשך הדרך בחייהם הבוגרים, כגון: נורמות התנהגות במסגרת עם כללים, יחסי חברות ומיומנויות חברתיות, כישורי חיים ועוד. המסגרת החינוכית משמשת כמיקרוקוסמוס של החברה ודרך השילוב אנו מכינים את הילד לקיים חיים מלאים ולהיות חלק ממנה.

השילוב מאפשר לילד להיות "כמו כולם" ולנו כחברה להתפתח, להתקדם מעבר לתפיסות מוטעות ולהיפתח למגוון אנושי.

כיצד יוצרים שילוב אמיתי?

אנו יודעים היום כי עצם השמתו של ילד עם מוגבלות במסגרת חינוך רגילה, אינה מספיקה בפני עצמה.

על מנת להביא לקידום ושילובו האמיתי של הילד, הן לימודית והן חברתית, צריך לגרום לדברים לקרות, דרך תיווך נכון והתאמת דרכי העבודה בהתאם לכל ילד, צרכיו, מאפייניו, יכולותיו וקשייו. הילד לבדו לא יוכל להביא להצלחת השילוב שלו ויש צורך במערך מקצועי תומך הן במסגרת החינוכית והן בבית.

מערך עבודה תומך בבית, הוא תנאי להצלחת השילוב. זהו תהליך של המשכיות, בו אנו מזהים, את המיומנויות הנדרשות להשתלבות מיטבית במסגרת החינוכית על כל פניה (לימודית, התנהגותית, חברתית ועוד) ומקדמים אותם בתרגול ממוקד בבית. בעוד שבמסגרת החינוכית, הילד צריך לפצל משאבים ולהתמודד בבת אחת עם המון גירויים (למשל: ילדים אחרים, רעש, סגנון הוראה ועוד) בבית, ישנה סביבה מוכרת ומובנית המספקת בטחון ומאפשרת לו לנתב את המשאבים ללמידה. כמו כן, הבית הוא מרחב להתנסות, לטעויות ולהתפתחות, מבלי לפגוע בלגיטימציה שלו, אל מול תהליך למידה הנעשה בפומבי (למשל: מול חבריו לכיתה).

במקביל, שיתוף הפעולה, יחד עם המערך המקצועי המתקיים בבית הספר, מאפשר להמשיך לקדם את המיומנויות, גם בהקשר הטבעי של המסגרת החינוכית, זאת תוך התאמת היעדים ודרכי העבודה. המסגרת הבית ספרית מאפשרת לקבל תמונה רחבה על יכולותיו, חבריו, התנהגותו של הילד, במצבים שונים ומשם להוציא מטרות נוספות.

המעגל הסביבתי בתוכו תלמידים, מורים, הורים הופכים שותפים לתהליך החברתי –חינוכי המתהווה. שינוי משמעותי ורחב במצבו של ילד עם מוגבלות, תלוי אם כך באופן ישיר בסביבתו ובתיאום בין כל אלו. יש משקל עצום לא רק לעבודה ישירה מול ילד עם מוגבלות, אלא גם עם כל אלו המהווים חלק מסביבתו היומיומית ובעלי השפעה על התפתחותו הן במסגרת החינוכית והן בבית. כאשר כולם פועלים באחידות ובעקביות, מתאפשרת למידה יעילה והפנמה.

איך מתאם שילוב יתרום לילד שלכם?

מתאם שילוב מטעם "מרכז דקל" ידאג לשים בראש ובראשונה את האינטרסים של ילדכם ולקדמם. זאת תוך תיאום בין הבית, הקהילה והמסגרת החינוכית, דרך הכוונה וליווי שוטף לאורך שעות היום ומתוך הכרות אישית ומעמיקה עם ילדכם. תפקיד מתאם השילוב להביא לשילובו המיטבי של הילד במסגרת החינוך הרגילה.

התהליך נעשה תוך התאמה למאפיינים של כל ילד ותוך גילוי רגישות לקצב הייחודי של כל מסגרת חינוכית ולמרכיבים האישיים של כל מוליכי השינוי, בתוכם הורים ותלמידים אחרים. זהו תפקיד מורכב ועדין הדורש ידע מקצועי ורגישות רבה, על מנת לבסס תהליך של יצירה משותפת.

 תפקידו של מתאם השילוב:

  • קביעה משותפת של מטרות ויעדים במסגרת החינוכית יחד עם ההורים, הצוות החינוכי והילד
  • אחראי על תיאום ועקביות בין המסגרת החינוכית (מנהלת בית הספר, גננת, מתי"א וכדומה), הבית והקהילה – שיתוף פעולה ותיאום בין אלו ליצירת מערך מקצועי אפקטיבי
  • המלצות על עקרונות ודרכי עבודה הקשורים למסגרת החינוכית, או ללמידה בבית (למשל: הוראה מקדמת, ש.ב, היבטים עקיפים בלמידה, כגון: התארגנות ועוד)
  • המלצות למשפחה בהיבטים טכניים וארגוניים בהתנהלות הקשורה למסגרת החינוכית (ועדות השמה, פגישות בית ספריות, ועדות שילוב, מעבר למסגרת חדשה ועוד)
  • גורם מסייע בהעלאת מודעות והסברה
  • קידום שילובו החברתי של הילד עם בני גילו מהמסגרת החינוכית

מתאמי השילוב הינם בעלי השכלה אקדמית מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד. הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בליווי והדרכת צוותים ומשפחות.

מתי נכון להתחיל?

כבר מהמסגרת החינוכית הראשונה, אנחנו נשמח להיות לצדכם, החל מהגן -ועד התיכון . ליצור ולפתח בשלבי ההתפתחות הראשונים ועד גילאים מאוחרים יותר, דפוסי למידה והתנהגות בהם בהחלט ניתן לעשות שינויים בעלי השפעה, על איכות חייו של ילדכם.

איפה זה קורה?

בכל הארץ