תוכניות קידום ביתיות

מהי תוכנית ביתית?

תוכנית ביתית מושתתת על מודל טיפולי, המספק ליווי אישי, בסביבה הטבעית של הילד בבית המשפחה ובקהילה בה הוא חי. אופן עבודה זה, מאפשר לתהליך להתרחש בתוך הקשרים מחיי היומיום ולהקנות כלים המשמשים את האדם וסביבתו בחיים האמיתיים.

התוכנית מיועדת לאנשים עם מוגבלות מילדים צעירים ועד מתבגרים ומבוגרים.

התהליך יכול להתרחש לאורך כל מעגל החיים ומקיף את כל התחומים הנדרשים לקיום של חיים איכותיים ומלאים, ביניהם: תקשורת, שפה, התחום החברתי, התנהגותי, לימודי, עצמאות, כישורי חיים ושילוב יחידני במסגרות חינוך רגילות.

המערך הטיפולי מבוסס על עקרונות הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית. הנסמכים על ידע ומחקרים המעידים על הצלחת הטיפול.

במה זה שונה מטיפול אחר?

דמיינו לעצמכם שאתם למדים לשחות, אבל לא במים, אלא ביבשה. האם ברגע האמת, כשתזרקו למים, תצליחו לנוע קדימה? האם תצליחו לצוף מעל פני המים? רוב הסיכויים שלא! כי כדי לדעת לשחות צריך להיות בסביבה של מים. להרגיש ולחוות את המים, התנועה וההשתלבות של הגוף בתוכם.

זה היופי והעוצמה בתוכנית ביתית, לעומת טיפולים אחרים, המתבצעים בסביבה טיפולית מנותקת מהחיים עצמם. אנשים עם מוגבלות מתקשים בלמידה ספונטאנית והכללה וכדי לגשר מהתיאוריה למעשה, הטיפול צריך להתרחש תוך כדי שחיי היומיום קורים. התוכנית פועלת בתוך הסביבה הטבעית ומאפשרת לתרגל מצבים בזמן אמת, למשל: איך קמים ומתארגנים בבוקר לבית ספר או לעבודה, מה עושים עם חברים שבאים הביתה או כשיוצאים איתם לקניון, איך מנהלים שיחה עם אדם פנים מול פנים או בפלאפון… רק כך אנחנו נראה שיש הפנמה וחל שינוי איכותי בחייו של האדם.

אז מי אחראי על כל זה?

בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:

  • בניית תוכנית הקידום של הילד בשיתוף כל הנוגעים בדבר
  • הדרכה וליווי הצוות המקצועי תוך ניהול תפקודו השוטף
  • ניהול פגישות מקצועיות, מפגשי הדרכה עם או ללא תצפית
  • שמירה על קשר שוטף עם גורמים במסגרת החינוכית ועם מטפלים נוספים
  • התקדמותו של הילד ותיאום של כל המעורבים בתוכנית.

המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בליווי והדרכת משפחות

ומי נמצא עם הילד שלי?

צוות המטפלים מלווה את הילד במסגרת החינוכית (מתאמי שילוב) ו/או בשעות אחר הצהריים בבית, בשכונה, בקהילה, עם ילדים נוספים כחלק משילוב חברתי ועוד.  הצוות נפגש עם הילד באופן שוטף ואחראי על ביצוע התוכנית והתקדמות ביעדים, דרך ליווי ותיווך אישי.

המטפלים הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.

ישנן משפחות המלוות ברכז צוות ובתחום אחריותו קשר שוטף מול מנחה התוכנית, הוצאת סיכומי ישיבות, עדכון רשימת התוכנית ובניית חומרי למידה. ההחלטה לשיקול המשפחה. הרכז הוא אחד מאנשי הצוות ויכול להיות אחד ממתאמי השילוב, או האנשים שעובדים עם הילד בבית.

איפה המשפחה נכנסת לסיפור?

הורי ומשפחת הילד הם חלק בלתי נפרד מתוכנית הקידום. ההורים לוקחים חלק בבניית התוכנית הטיפולית ובקבלת ההחלטות לגבי המטרות לקידום וכן ביישום בפועל.

שילוב ההורים בתהליך מתבצע תוך מתן האפשרות להמשיך בעבודתם ובעיסוקיהם. ההורה מקבל כלים שיוכל ליישם באופן עצמאי, כך שבהמשך יוכל לפעול ולהגיב באינטראקציות עם ילדו במצבים שונים כגון: מצבים הדורשים סמכות הורית, יישום של כישורי חיים, עזרה בלימודים, אירועים חברתיים ועוד, ללא ליווי מקצועי.  תהליך זה מחזיר להורה את הביטחון ותחושת היכולת ובמקביל נותן לו את האפשרות להעביר ידע וכלים אילו לסביבתו הקרובה, למשל: לאחאים, לסבא וסבתא ואף לאנשי מקצוע שנמצאים באינטראקציה עם הילד כמו מחנך/ת, פסיכולוג ועוד.

אז איך מתחילים?

בתחילת הדרך, מתקיימים מפגשי הכרות ראשוניים עם מנחה התוכנית. המפגשים יכולים להיות בבית, בבית הספר, במפגשים חברתיים של הילד, בשכונה ועוד. לאחריהם, נקבעות על ידי המנחה מטרות לקידום, בשיתוף עם הילד וסביבתו הקרובה (הורים, מורים, אחים ועוד). המנחה מרכיב תוכנית עבודה מותאמת אינדיבידואלית, כאשר נלקחים בחשבון מאפייני המשפחה, הילד  והסביבה בה הוא חי.

מספר השעות הכולל של כל תוכנית נקבע בהתאם ליכולות ולצרכים של הילד וההורים.

איך שומרים על תיאום בין כל הגורמים?

התוכנית מלווה בתצפיות והדרכות על ידי המנחה: הדרכות הורים, הדרכות למטפלים במסגרת החינוכית ובבית, פגישות עם צוות בית הספר ועוד.

להשלמת התהליך, מתקיימת ישיבת צוות בה נוכחים ההורים, המטפלים והמנחה. הישיבה היא הזדמנות של השותפים בתהליך להתכנס יחד, לשמוע זה את זה, להתעדכן וליישר קו,  להעלות שאלות, סוגיות, הבהרות ודגשים להמשך מטרות הקידום.

מעבר לכך, במידה והילד מטופל אצל אנשי מקצוע נוספים, למשל: פסיכולוג, קלינאית תקשורת, מורה בבית הספר, רכז חוג ועוד, אנו מעודדים תקשורת בין אנשי המקצוע השונים ושיתופי פעולה. המנחה וההורים, מחברים את כל החוטים יחד כדי ליצור מערך טיפול שלם.

איפה זה קורה?

התוכניות מתקיימות בכל הארץ