מה זה אומר?
תוכנית ממוקדת מיומנות מאפשרת לתת שירות גמיש, אשר יכול להתאים את עצמו לתקופות ויכולות שונות בחיי האדם ומשפחתו.
אנשים רבים עם מוגבלות, מוצאים את עצמם מתקשים בפעולות יומיומיות שגרתיות, כמו: להתגלח, לקשור שרוכים, למלא טפסים אינטרנטיים, לקנות בסופר ועוד. פעולות "פשוטות", יכולות להוות אתגר גדול לאנשים עם מוגבלות ולעכב אותם מלהיות עצמאיים ואחראיים על חייהם.
התוכנית מאפשרת לבחור בקידום של מיומנות אחת ספציפית, או מספר מצומצם של מיומנויות, ובהתאם לכך להיות ארוכת או קצרת טווח.
הרבה פעמים אנחנו יכולים למצוא בחיים פתרונות חלופיים, כמו: לבקש מההורים כל פעם טרמפ, לבקש מאחרים שיקנו ויחשבו לי את הכסף, , לכבס במכבסה, או אצל אימא J ועוד. אלו יכולים להיות מעולים למי שזה מתאים ונכון לו. עם זאת, רבים מהאנשים עם מוגבלות, מוצאים את עצמם תלותיים באחר, נשארים מאחור ובמקרה הפחות רצוי – מוותרים לגמרי.
עם עבודה ממוקדת ונכונה, ניתן ללמוד לעשות פעולות רבות לבד למשל: לנסוע בתחבורה ציבורית, להתנהל עם כסף, לכבס במכונת כביסה . החשיבות בכך, היא שאנחנו מאפשרים לאדם עם מוגבלות, להתנסות, לחוות יותר עצמאות בחיי היומיום שלו, לחוות תחושת מסוגלות, להרגיש פחות אחר ומשיש לו את הכלים- לבחור באיזה דרך הוא מעדיף ובוחר להשתמש. יתרון נוסף, שגם מהסביבה מופחתת הדרישה למעורבות תמידית.
במה זה שונה מתוכנית ביתית?
לקריאה על התוכניות הביתיות שלנו.
אז כפי שכבר סיפרנו למעלה, קודם כל, ניתן לבחור מיומנות אחת בלבד, או מספר מיומנויות מצומצם לקידום.
המטרה כאן היא ללמד כישורי חיים, אשר יכולים לעזור לנהל אורח חיים עצמאי יותר. לצמצם את הפער שבין המצוי לרצוי תוך עבודה ממוקדת. כיוון ומדובר במספר מצומצם של יעדים, היקף השעות הוא קטן יותר ולרוב התוכנית תהיה תחומה בזמן (עד השגת המיומנות הספציפית, או במידה ויש בקשה לכך המשך למיומנות הבאה).
התוכנית מתאימה בעיקר למי שמעוניין לקבל מענה נקודתי ו/או להתקדם בהדרגה, כל פעם, ממטרה למטרה. התוכנית גם יכולה להתאים למי שיש יכולת תפקוד טובה בלא מעט תחומים, גם מורכבים, ועם זאת קושי בפעולות אחרות, גם הפשוטות שביניהן.
במסגרת התרגול מושם דגש על כישורי חיים ואילו תחומים כגון: תקשורת, שפה ועוד מושפעים באופן עקיף. למי שמעוניין במענה רב תחומי מעמיק יותר, כולל תהליך משמעותי עם סביבתו של האדם עם מוגבלות, ישיבות תקופתיות של כלל הצוות עם ההורים, שיתופי פעולה עם גורמים מקצועיים נוספים וליווי במסגרת החינוכית או המקצועית, אנו ממליצים להיכנס ולקרוא על כך בקישור הבא של תוכניות ביתיות
איך הופכים רצון למציאות?
המערך הטיפולי מבוסס על עקרונות הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית.
ההכשרה מבוססת על פירוק משימה למרכיביה, סדר פעולות מפורט וכן תרגול מתמשך, בתוך הסביבה הטבעית, בליווי איש צוות, עד הגעה לעצמאות.
בדומה ללמידה של אנשים ללא מוגבלות, הדרך להשגת המטרות של אדם עם מוגבלות, תלויה ביכולת, במשאבים אישיים, בכישורים ובצרכים של האדם וסביבתו הקרובה (הורים, אפוטרופוסים). האדם עם מוגבלות והסביבה הקרובה, לוקחים חלק פעיל בתהליך הקידום. התהליך הינו אקטיבי וממתרחש בסביבתו הטבעית של האדם, כך שהתהליכים יופנמו בתוך ההקשר היומיומי ולא יישארו ברמת התיאוריה.
אז מי אחראי על כל זה?
בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:
- בניית תוכנית הקידום בשיתוף האדם עם מוגבלות וסביבתו הקרובה
- הדרכה וליווי של איש צוות תוך ניהול תפקודו השוטף
- הדרכה וליווי של הסביבה הקרובה
המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בליווי והדרכת משפחות
ומי נמצא עם הילד שלי?
איש צוות נפגש עם האדם עם מוגבלות, בהתאם למספר השעות שנקבעות יחד מראש. איש הצוות אחראי על ביצוע התוכנית והתקדמות ביעדים, דרך ליווי ותיווך אישי.
המטפלים הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.
איפה זה קורה?
התוכניות מתקיימות בכל הארץ