תעסוקה

לפתח עצמאות ורווחת חיים. אולם המציאות מגלה לנו כי אנשים קמים לעבודה, לא רק  מתוך הנעה לכסף, אלא מתוך הנעה למשמעות, סיפוק, אתגר והנאה.

היכולת להשתכר ולהשתלב בעולם התעסוקה, משפיעה על האפשרות לחיות חיים עצמאיים ולממש שאיפות ומפחיתה את התלות בסביבה המשפחתית והקהילתית. במקום העבודה אנו פוגשים אנשים נוספים ולא פעם זו דרך להרחיב את המעגל החברתי שלנו ולהיות חלק מאירועים חברתיים. לאדם עובד יש אפשרות למצות את כישוריו ולחיות חיי שגרה מספקים, המשפיעים על מצבו הנפשי. מעבר לכך, לנו כחברה יש אפשרות לקבל עובדים יצרניים ולחזק את הכלכלה.

אם כך, יש הרבה בעבודה מעבר ל"רק כסף" ולכן לא פלא שאנשים רבים עם מוגבלות, שואפים להיות חלק מעולם התעסוקה ולשיווין הזדמנויות!

למה ליווי של איש מקצוע הוא חשוב להצלחתו של אדם עם מוגבלות בעבודה?

עולם העבודה מתאפיין בדרישות מקצועיות, בצורך להגיע לתפוקה, בהבנת נורמות התנהגות וקודים חברתיים ופעמים רבות בצורך בגמישות תגובה.

אנשים עם מוגבלות נדרשים לסגל לעצמם מיומנויות אלו, כדי להצליח ולשרוד בעולם התעסוקה. אצל חלקם הקושי מתחיל עוד בשלב בחירה, איתור ומציאת מקום העבודה. בהמשך, כל שינוי, דרישה או אי הצלחה, נחווים לעיתים קרובות כמשבר המצריך הסתגלות מחדש.

תמיכה בשלבי ההשמה מגדילה את הסיכויים לבחירת מקום עבודה התואם את כישוריו של העובד. ההכשרה והליווי התעסוקתי במקום העבודה, מגדילים את סיכויי ההצלחה לעמוד בדרישות המקצועיות והחברתיות ומקטינים את הצורך להחליף תדיר את מקום העבודה.

בצד ההכוונה והתמיכה בעובד, חשוב שהמעסיקים והעמיתים לעבודה יקבלו הדרכה הולמת. תהליך קידום המתקיים עם האדם עם מוגבלות בלבד, לא יוכל להביא להצלחת השילוב התעסוקתי. כדי ליצור שינוי משמעותי ורחב, יש צורך בשיתוף פעולה עם סביבתו. ליווי מכוון ותומך למעסיק ושאר העובדים, יספק מענה לשאלותיהם, הכרה של מאפייני המוגבלות ואת הכלים למימושו של שילוב ממשי ומכבד, אשר יהיה בו ערך כלכלי גם לבית העסק. להרחבה בנוגע לייעוץ לבתי עסק ניתן לקרוא בקישור הבא: ייעוץ לבתי עסק

איך הופכים לאדם עובד?

ב"מרכז דקל" אנו בונים לכל אדם עם מוגבלות, תוכנית מותאמת אישית בהתבסס על אופיו האישי, העדפותיו וכישוריו.

השילוב נעשה בשוק החופשי, במקומות עבודה מגוונים, בארגונים ובבתי עסק ציבוריים ופרטיים.

התוכנית כוללת הכנה לקראת היציאה לעבודה בקהילה, בתחומים, כגון: חשיפה לתחומי עיסוק וגיבוש העדפות תעסוקתיות, בניית קורות חיים, הכנה לראיון עבודה, איתור משרה מתאימה, חיפוש במאגרי מקומות עבודה והתמקצעות בתחום נבחר דרך קידום מיומנויות נדרשות.

בהמשך, ליווי שוטף במקום העבודה הכולל תצפיות, הדרכת העובד והמשך קידום מיומנויות בשטח, כגון: הבנת הוראות וביצוען, ארגון זמן, הספק ועוד.

במקביל להכשרה ניתנת התייחסות לזכויות עובדים, כישורים בינאישיים, עבודת צוות, הקניית מיומנויות חברתיות והקניית קודים הקשורים לנורמות במקום העבודה.

כמו כן, מתקיימת הדרכה למעסיק בנוגע לסביבת עבודה מותאמת ומקדמת. להרחבה בנוגע לייעוץ לבתי עסק ניתן לקרוא על כך בקישור הבא:  ייעוץ לבתי עסק

איך התהליך הזה יתרום לי כאדם חוץ מזה שתהיה לי עבודה?

רובנו מתלבטים בשאלה מהו המקצוע הנכון לנו? האם בעבודה שלי אני מממש את הפוטנציאל שלי? ומה העבודה שלי אומרת עליי? אדם עם מוגבלות חווה את אותן שאלות, רק הרבה פעמים יחד עם דיסוננס עז בין הרצון, התפיסה העצמית, היכולת והאפשרויות הקיימות בשטח. תפיסה עצמית לא נכונה, שבה אני לא מקבל את המוגבלות שלי, או להפך רואה רק את המגבלה, יוצרת פער בין הציפיות לבין מה שמתאפשר ומהווה חסם לתהליך קידום משמעותי. בבחירת מקצוע, אדם צריך להיות מודע לעצמו ולסביבה, כדי שתהיה התאמה בין הרצון, הצורך והיכולת. ללא התאמה בין כל אלו, אדם יכול לשאוף לאידיאל שלא תהיה דרך לממש אותו, או לוותר ולהישאב לאי עשייה. בשתי האפשרויות הוא בעצם נשאר עומד במקום, ללא אופק התפתחותי.

תפקידו של איש המקצוע, המלווה את האדם עם מוגבלות בשילוב תעסוקתי, הוא לעזור לו לעבור תהליכים אלו ולהגיע לרווחה נפשית, דרך עיבוד, שיקוף, הצגת זוויות התבוננות, שיח, וונטילציה ועוד. תמיכה רגשית מעין זו היא משמעותית לתהליך ההפנמה והקבלה של עצמי והמוגבלות והיא ערך מוסף של כל תהליך הליווי התעסוקתי.

מי הצוות המלווה?

בראש התוכנית עומד המנחה אשר אחראי על:

  • בניית תוכנית קידום תעסוקתי בשיתוף האדם עם מוגבלות, סביבתו הקרובה ובית העסק
  • הדרכה וליווי של מתאם השילוב התעסוקתי תוך ניהול תפקודו השוטף

המנחה הינו בעל השכלה של תואר אקדמי בתחום הטיפולי, הכרות וידע בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וניסיון בתוכניות קידום תעסוקתי

מתאם שילוב תעסוקתי נפגש עם האדם עם מוגבלות, באופן שוטף ואחראי על ביצוע התוכנית והתקדמות ביעדים, דרך ליווי ותיווך אישי.

מתאמי השילוב הינם בעלי השכלה אקדמית, או סטודנטים מהתחום הטיפולי, כגון: פסיכולוגיה, חינוך, ניתוח התנהגות, עבודה סוציאלית ועוד.

איפה זה קורה?

התוכנית מתקיימת בכל הארץ